Xiaomi Menyokong Pendidikan & Kreativiti Melalui Teknologi Dalam Inisiatif CSR

2 months ago 85

Kuala Lumpur, MALAYSIA, 26 September 2022 – Dalam semangat memberi kembali, peneraju teknologi global, Xiaomi, baru-baru ini mengadakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) di Malaysia. Bekerjasama dengan Persatuan Kebajikan Suriana (Suriana), sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berfungsi untuk menyokong dan memperkasakan masyarakat tempatan, Xiaomi menyumbangkan 400 kit kembali ke sekolah kepada kanak-kanak daripada komuniti kurang berkemampuan di Lembah Klang.

Sebagai jenama yang mengutamakan peminat, pelanggan dan komuniti setempat, inisiatif CSR bertujuan untuk menyokong pendidikan dan kreativiti melalui teknologi di kalangan kanak-kanak daripada komuniti yang kurang bernasib baik. Dalam usaha untuk membantu kanak-kanak ini belajar dengan lebih baik dan dilengkapi dengan baik untuk ke sekolah, Xiaomi telah menyertakan setiap kit dengan beg galas Xiaomi, satu pek Pen Ink Gel Jumbo Xiaomi dan Tablet Penulisan LCD Xiaomi – sesuai untuk sebarang tugasan berkaitan sekolah dan hobi selepas sekolah.

Encik Nicolas Shi, Pengurus Negara Xiaomi Malaysia dan Singapura berkata, “Inisiatif ini diwujudkan dengan kasih sayang dan sokongan Peminat dan pelanggan Xiaomi kami di Malaysia. Kami berdiri di sini hari ini sebagai hasil kasih sayang dan sokongan berterusan pelanggan kami dan ingin memberikan kembali apa yang telah kami terima kepada komuniti tempatan yang layak. Kami berterima kasih kepada Persatuan Kebajikan Suriana atas usaha besar mereka dalam membantu komuniti yang memerlukan ini, dan bersyukur kerana dapat menyumbang kepada kerja mereka. Kami mengharapkan lebih banyak peluang untuk memberi inspirasi kepada generasi akan datang Malaysia untuk menjadi kreatif dan belajar melalui teknologi.”

Inisiatif CSR itu dirasmikan oleh Xiaomi di Malaysia dengan kehadiran 50 kanak-kanak dari Desa Mentari, Selangor; Badan Pengurusan Bersama dari Desa Mentari; wakil dari Suriana; dan wakil dari Xiaomi di Malaysia. Semasa sesi itu, pasukan dari Xiaomi di Malaysia, dengan sokongan daripada Suriana, berinteraksi dengan kanak-kanak dalam komuniti setempat melalui aktiviti selepas sekolah – di mana mereka mengadakan aktiviti melukis dan kraf yang menyeronokkan dan interaktif dengan Xiaomi LCD Writing Tablet. Baki kit kembali ke sekolah akan diedarkan kepada kanak-kanak di komuniti lain yang Suriana selia.

Suriana komited untuk menyokong dan memperkasakan masyarakat tempatan untuk memperbaiki keadaan hidup mereka, meningkatkan taraf hidup mereka, membasmi kemiskinan dan menyediakan harapan untuk masa depan kanak-kanak. Mereka berusaha untuk membina komuniti yang bebas daripada eksploitasi dan kemiskinan, di mana kanak-kanak boleh membesar dan berkembang dalam persekitaran yang selamat dan terjamin, dan di mana wanita dan kanak-kanak perempuan mempunyai hak mereka dilindungi dan dipertahankan. Melalui pelbagai inisiatif, termasuk aktiviti pembelajaran selepas sekolah, Suriana mengasuh kanak-kanak dan keluarga daripada latar belakang yang kurang bernasib baik untuk memastikan masa depan yang lebih cerah untuk mereka.

Dr James Nayagam, pengasas dan pengerusi Persatuan Kebajikan Suriana berkata, “Terdapat keperluan untuk perlindungan kanak-kanak di Malaysia, kita perlu meningkatkan tahap hati nurani negara untuk melindungi anak-anak kita daripada penderaan. Visi kami adalah untuk semua kanak-kanak membesar dalam persekitaran yang selamat, stabil, sihat dan memupuk. Adalah baik untuk mempunyai syarikat global seperti Xiaomi yang melihat kepentingan pendidikan dan menyokong usaha kita. Dengan sumbangan Xiaomi, kami berharap anak-anak kami daripada komuniti ini akan dapat meneroka kreativiti mereka dan belajar dengan lebih baik melalui teknologi.”

Suriana telah memperluaskan jangkauannya kepada lebih banyak komuniti di Selangor – termasuk Balakong dan Pulau Carey – dengan harapan dapat membantu keluarga dan kanak-kanak daripada komuniti tersebut melalui program dan inisiatif mereka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai inisiatif jangkauan komuniti oleh Persatuan Kebajikan Suriana, layari laman web mereka di https://www.suriana.org/ .

Read Entire Article