Wanita dipaksa melacur diselamatkan polis

1 month ago 35

PETALING JAYA: Polis menyelamatkan seorang wanita warga asing yang dipaksa menjadi pelacur dalam serbuan di premis di Taman Fadason, Jinjang dekat sini semalam.

Serbuan pukul 11 pagi itu dijalankan sepasukan polis dari Balai Polis Jinjang yang menyerbu premis terbabit dan disyaki menjadi sarang pelacuran.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, seramai 19 orang ditahan yang terdiri daripada 18 wanita warga asing berusia antara 25 hingga 39 tahun yang dipercayai terbabit dalam kegiatan pelacuran manakala seorang lelaki tempatan berusia 34 tahun dipercayai penjaga.

Menurutnya, siasatan awal mendapati seorang tangkapan wanita warga asing yang berusia 39 tahun itu dipaksa melacur dan tidak dibayar gaji.

“Mangsa masuk ke Malaysia dua minggu lalu melalui Stulang, Johor untuk bekerja sebagai pegawai khidmat pelanggan (GRO), namun, dipaksa menjadi pelacur dan dibawa ke sebuah hotel di Kuala Lumpur.

“Seramai 17 wanita lain mengaku bekerja sebagai GRO tanpa paksaan dan menerima gaji hasil daripada perkhidmatan ditawarkan,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Menurut Eng Lai, kesemua 17 wanita itu bekerja kira-kira dua tahun di Malaysia dan mereka tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan yang sah.

“Kini kesemua suspek ditahan reman yang mana 17 wanita warga asing ditahan reman selama 14 hari sehingga 27 Ogos ini.

“Seorang lelaki warga tempatan ditahan reman selama enam hari sehingga 19 Ogos ini untuk membantu siasatan,” katanya.

Beliau berkata, mahkamah juga meluluskan permohonan polis untuk mendapatkan Perintah Perlindungan Interim (IPO) selama 21 hari bagi tujuan melindungi dan menempatkan mangsa yang dipaksa menjalankan aktiviti pelacuran di Rumah Perlindungan.

“Kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 12 Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Atipsom) 2007 kerana kesalahan memperdagangkan orang bagi tujuan eksploitasi dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen atas kesalahan tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah,” katanya.- UTUSAN

The post Wanita dipaksa melacur diselamatkan polis appeared first on Utusan Malaysia.

Read Entire Article