Kapal angkasa NASA rempuh asteroid

2 months ago 62
Tangkapan skrin menunjukkan beberapa saat sebelum kapal angkasa DART merempuh pada asteroid Dimorphos. (FOTO: NASA)

Susunan YUSMAN AWANG

CAPE CANAVERAL, Florida: Kapal angkasa NASA berjaya merempuh asteroid pada Isnin (26 Sept) waktu tempatan dalam ujian ‘pertahanan’ untuk melindungi planet bumi daripada dirempuh asteroid pada masa depan.

Kapal angkasa yang dikenali sebagai Double Asteroid Redirection Test (Ujian Pengalihan Asteroid Berganda/DART) Kapal angkasa DART dilancarkan ke angkasa dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California pada November 2021; dan menghabiskan 10 bulan perjalanan ke sasaran asteroid  bulan kecil atau batu angkasa dikenali sebagai Dimorphos, lapor ABC News.

“Kesan pelanggaran DART dengan Dimorphos disahkan untuk misi bersejarah ujian pertahanan planet pertama di dunia bermatlamat untuk menghalang objek kosmik daripada memusnahkan kehidupan di planet bumi,” ujar kenyataan melalui grafik pada siaran langsung  NASA, ketika jurutera dan saintis, di sini, meraikannya dengan sorakan.

Kejayaan DART itu disiarkan secara langsung oleh agensi angkasa lepas AS untuk menunjukkan kepada dunia ujian pertahanan planetnya sekiranya asteroid menghala ke arah perlanggaran dengan planet kita pada masa hadapan.

Nahas yang disengajakan itu telah dirancang selama tujuh tahun, dengan NASA sedang mencari untuk melihat sama ada ia boleh mengarahkan probe angkasa secara manual untuk berlanggar dengan asteroid dan memesongkan trajektorinya bagi mengelakkan kesan yang berpotensi mendatangkan bencana pelanggaran dengan bumi.

“Ia sungguh menakjubkan, bukan?” kata Ketua Saintis DART, Nancy Chabot sejurus selepas kapal angkasa itu berjaya bertembung dengan asteroid itu.

Pada malam Isnin, pengawal misi dari NASA mengawal kapal angkasa untuk memandu secara automatik ke asteroid Dimorphos yang terletak kira-kira  6.5 juta batu (10.5 juta kilometer) jauhnya di angkasa lepas.

Kapal angkasa itu merempuh asteroid pada kelajuan 15,000 batu sejam (24,140 km sejam) dengan kamera khas dari probe angkasa Itali yang menangkap kesan kosmik.

“Ini adalah demonstrasi teknologi yang sangat sukar yang melanda asteroid kecil, kami tidak pernah lihat sebelum ini, dan melakukannya dengan cara yang begitu hebat,” kata Chabot.

NASA berkata matlamatnya bukan untuk memusnahkan asteroid tetapi untuk melihat sama ada ia boleh membelokkannya secara manual daripada melanggar  planet jika saintis melihat cukup jauh lebih awal bahawa asteroid berada di laluan perlanggaran dengan bumi. – HARAKAHDAILY 27/9/2022

Read Entire Article