Kajian Menunjukkan Semut Mempunyai Keupayaan Mengesan Kanser Pada Manusia

6 months ago 162

Penyelidik dari Pusat Penyelidikan Saintifik Kebangsaan Perancis (CNRS) mendapati bahawa, spesies semut Formica fusca mempunyai deria bau yang baik.

Menerusi satu kajian yang telah dijalankan, semut berkenaan mempunyai keupayaan untuk menghidu sel kanser pada manusia. Ini sedikit sebanyak memberi gambaran bahawa ia boleh digunakan sebagai medium diagnosis kanser pada masa hadapan.

Atas jasa deria bau mereka, semut-semut tersebut dapat membezakan sel-sel kanser daripada sel-sel sihat pada manusia. Pun begitu, lebih banyak ujian klinikal mesti dijalankan sebelum ia boleh digunakan dalam tetapan klinikal seperti hospital.

Pasukan penyelidik mencadangkan bahawa pada masa hadapan, semut boleh menjadi medium yang lebih baik daripada anjing apabila melibatkan kerja-kerja pencarian sel kanser.

Untuk menjalankan penyelidikan mereka, para saintis melakukan ujian dengan menggunakan 36 semut yang didedahkan kepada bauan sel di bawah persekitaran makmal.

Pertama sekali, mereka mendedahkan semut tersebut kepada bauan sampel sel kanser manusia, yang kemudiannya diberikan ‘ganjaran’ (treat/reward) berupa larutan gula.

Seterusnya, semut didedahkan kepada dua jenis bauan yang berbeza. Satu merupakan bauan baru, dan kedua ialah bauan sel-sel kanser. Selesai sahaja ujian ini, penyelidik mendedahkan semut kepada beberapa sel kanser yang berbeza.

Mereka mendapati bahawa semut mula membezakan antara sel kanser, sel sihat, dan juga di antara dua garis kanser berbeza.

Selepas menjalani ‘latihan’ ini, semut Formica fusca dapat mengesan sebatian organik meruap yang dipancarkan oleh sel kanser.

Penemuan kajian boleh dibaca di: iScience

The post Kajian Menunjukkan Semut Mempunyai Keupayaan Mengesan Kanser Pada Manusia appeared first on OMG! Hackers?.

Read Entire Article