Fasiliti Petroleum Saudi di Jeddah Dibom, Perlumbaan Formula 1 di Saudi Akan Diteruskan

5 months ago 124

Arab Saudi sekali lagi menjadi watak besar dalam konflik dunia. Sejurus selepas konflik Ukraine-Russia, harga petrol dunia meningkat dengan mendadak. Russia seperti yang kita ketahui adalah antara pembekal utama petroleum kepada dunia barat dan Eropah.

Bertindak dengan kenaikan harga petrol, presiden Amerika Joe Biden telah cuba menghubungi pemimpin Arab Saudi, Raja Salman. Biden dengan lantang memanggil benua arab sebagai pariah dan mereka seharusnya sedar kedudukan dan kebergantungan mereka kepada Amerika. Biden mendakwa lagi, rantau Arab sudah lama hancur jika tidak kerana kawalan keselamatan oleh Amerika.

Raja Salman pula, diberitakan tidak menjawab panggilan daripada Biden dan masuk tidur. Arab Saudi mendakwa, konflik Ukraine-Russia adalah konflik yang dicipta oleh AS dan Eropah, oleh itu Arab Saudi tidak ingin terlibat dengan konflik ini.

Keengganan Raja Salman untuk akur dengan ‘arahan’ AS untuk menggandakan pengeluaran minyak telah menyebabkan bekalan minyak di pasaran dunia berkurang. Seterusnya, menjadikan harga bahan komoditi itu meningkat berkali ganda.

Pengeboman kawasan pemprosesan minyak Aramco di Jeddah didakwa telah dilakukan oleh pemberontak Houthi Yaman. Tiada korban jiwa dilaporkan setakat ini dan misil tersebut berjaya dipintas.

Masih tiada lagi kenyataan rasmi daripada Saudi setakat ini. Namun, pihak berkepentingan berazam untuk mengekalkan komunikasi dan perbincangan terbuka bagi menjaga keselamatan di rantau berkenaan.

Read Entire Article