Bob Yusof kecewa lagu Melayu Asli, tradisional dipinggirkan

1 month ago 27

KUALA LUMPUR: Penyanyi, Bob Yusof, 41, mencadangkan stesen radio dan televisyen tempatan agar lebih kerap memutarkan serta menyiarkan lagu Melayu Asli dan tradisional menerusi platform masing-masing.

Kata Bob, langkah itu perlu bagi memastikan lagu genre tersebut tidak pupus ditelan zaman.

“Saya kecewa dengan sambutan lagu Melayu Asli dan tradisional di platform arus perdana yang pada saya, semakin dipinggirkan dan perlu diberikan perhatian sewajarnya.

“Saya yakin lagu ini masih mendapat sambutan dan mempunyai kelompok peminat yang ramai. Setiap kali membuat persembahan, pasti ada penonton yang meminta saya membawakan lagu genre itu.

“Saya harap stesen radio dan televisyen dapat memberi perhatian kepada perkara ini. Berikan ruang dan peluang untuk lagu asli serta tradisional diperdengar dan disiarkan di platform mereka,” katanya.

Naib Juara Gegar Vaganza musim ke-9 itu juga berharap, penggiat lagu Melayu Asli dan tradisional, sama ada baru atau lama diberikan lebih banyak peluang untuk menyerlah di persada seni.

“Kita ada barisan penggiat lagu tradisional dan asli generasi muda seperti Hazra Dollah, kumpulan Alun Tradisi, Rojer dan ramai lagi.

“Tetapi, mereka tidak diberi peluang yang sewajarnya untuk menyerlah, malah lagu mereka juga jarang diputarkan radio.

“Saya harap penyanyi seperti ini diberi peluang sewajarnya untuk berkarya kerana mereka adalah generasi yang akan menentukan kelangsungan lagu asli dan tradisional di negara kita,” jelasnya.

The post Bob Yusof kecewa lagu Melayu Asli, tradisional dipinggirkan appeared first on Utusan Malaysia.

Read Entire Article