150,000 dijangkiti cacar monyet: New York isytihar darurat

1 month ago 53
Warga New York mengenai cacar monyet yang kini menjadi pusat wabak berkenaan. Foto Technology Times

Susunan ZULHAIDI MANSOR

NEW YORK: New York kini menjadi pusat wabak cacar monyet, dan dianggarkan kira-kira 150,000 penduduk di bandar raya itu masa ini mungkin berisiko terdedah kepada penyakit tersebut.

Hanya dua hari selepas New York melabelkan cacar monyet sebagai ‘ancaman segera’, ia kini mengisytiharkan penyakit itu sebagai darurat, lapor CBS News.

Langkah itu diumumkan dalam satu kenyataan bersama Datuk Bandar New York, Eric Adams dan Pesuruhjaya Kesihatan bandar Dr Ashwin Vasan.

“Kami akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi persekutuan kami untuk mendapatkan lebih banyak dos sebaik sahaja ia tersedia.

“Wabak ini mesti dipenuhi dengan segera, tindakan dan sumber, di peringkat nasional dan global, dan pengisytiharan kecemasan kesihatan awam ini mencerminkan keseriusan masa ini,” kata kenyataan itu.

Pengisytiharan itu akan memberi Vasan dan jabatan kesihatan keupayaan untuk mengeluarkan perintah kecemasan dan ‘meminda peruntukan Kod Kesihatan untuk menyediakan langkah untuk membantu memperlahankan penyebaran’.

Sehingga Jumaat (30 Julai), New York telah merekodkan sekurang-kurangnya 1,383 kes cacar monyet yang disahkan, menurut jabatan kesihatan negeri itu.

Daripada jumlah itu, 1,289 kes yang mengejutkan adalah di New York City, kata jabatan kesihatan bandar itu.

Sekurang-kurangnya 5,189 kes telah disahkan di seluruh negara, menurut angka terkini daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Ini bermakna New York City menyumbang hanya di bawah 25 peratu daripada semua kes di Amerika Syarikat.

Gabenor New York, Kathy Hochul mengumumkan pada Khamis (28 Julai) bahawa negeri itu dijadualkan menerima 110,000 lagi dos vaksin cacar monyet dan daripada jumlah itu, kira-kira 80,000 adalah khusus untuk penduduk New York City, dan baki 30,000 ke seluruh negeri.

Sementara CNN pula melaporkan pegawai kerajaan New York City mengatakan bandar New York adalah pusat wabak negeri itu dan langkah itu akan meningkatkan langkah untuk membantu memperlahankan penyebaran penyakit itu.

Wabak cacar monyet kini menular di seluruh Amerika Syarikat. Foto Olympia News

Menurut kenyataan Adams dan Vasan, wabak ini mesti diselesaikan dengan segera, melalui tindakan dan sumber tertentu, baik di peringkat nasional dan global, dan pengisytiharan kecemasan kesihatan awam ini mencerminkan keseriusan masa ini.

Dalam pada itu, pejabat gabenor berkata, antara beberapa tindakan lain, perintah telah dikeluarkqn bagi memperluaskan bilangan orang yang layak untuk mentadbir operasi vaksin cacar monyet, memerlukan penyedia menghantar data vaksin kepada jabatan kesihatan negeri dan akan meningkatkan usaha tindak balas yang berterusan termasuk usaha untuk mendapatkan lebih banyak vaksin dan mengembangkan kapasiti ujian.

Cacar monyet berada dalam keluarga virus sama yang termasuk virus variola, yang menyebabkan cacar Ia pertama kali ditemui pada tahun 1958 dalam koloni monyet yang digunakan untuk penyelidikan.

Kes manusia pertama ditemui pada tahun 1970, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Gejala mungkin termasuk demam diikuti dengan ruam dan luka. Cacar monyet berbeza daripada cacar kerana ia menyebabkan nodus limfa bengkak, kata CDC.

Gejala penyakit itu akan bermula dalam tempoh tiga minggu selepas pendedahan, dan penyakit ini akan berlarutan antara dua hingga empat minggu. –HARAKAHDAILY 1/8/2022.

Read Entire Article